Kosár: 0 db

Autógumi kereső, méret alapján

Méret
/ R
Idény
Gyártó
Típus
Üzemanyag
Tapadás
Zaj

Autógumi kereső, autó alapján

Idény
Autómárka

Gumi + Felni összeszerelve

Idény
Autómárka

Acél- és alufelni kereső

Autómárka

Mikor kell téli gumira cserélni? (2017. 09. 26.)

 • Mikor kell téli gumira cserélni?
  Mikor kell téli gumira cserélni?

Téli gumira október elején érdemes váltani, ha el akarjuk kerülni a tumultust.

Új gumit vásárlásakor ebben az időszakban a legnagyobb a választék és még az árak is kedvezőbbek, mint a roham idején.

Magyarországon jogszabály nem kötelezi az autóst arra, hogy a hideg idő vagy havazás beálltakor téli gumira váltson, a józan ész remélhetőleg már annál inkább. A téli gumi ugyanis hidegben, pláne hóban sokkal jobb tapadást biztosít, mint a nyári, s ezzel – még ha közhelynek is tűnik – életeket menthet. Az autógyártók a váltás optimális időpontját a 7 fokos átlaghőmérséklethez kötik: ilyen körülmények között a téli gumi a gyorsítás, fékezés, kanyarodás során egyaránt jobb tapadást biztosít (a téi gumi egyébként már 10 fokos hőmérséklet esetén is kb. a nyárihoz hasonlóan teljesít).

A gumiszervizek megrohamozása is jellemzően akkor kezdődik, amikor este az időjárás jelentésben éjszakai fagyokat, esetleg havazást jósolnak. Ez mindenki számára egyértelmű jelzésként szolgál arra, hogy itt az ideje a téli gumira történő átállásnak. A vészjelző azonban egyúttal azt is eredményezi, hogy tömegével indulnak meg az autósok, így nem ritka, hogy a cserére már csak 1-2 héttel későbbi időpontot kapunk (vagy várunk, akár 4-6 órát is a szervizben, bízva abban, hogy valaki mégsem jön, és a helyére talán becsúszhatunk).

Hőmérséklet helyett inkább időben előre?

Egyelőre nem jellemző, de vannak, akik tudatosan, naptár alapján kezdeményezik a cserét, s bizony ők járnak jobban. Tapasztalataink szerint a nyári gumit érdemes már szeptember végén, október elején télire cserélni, s hogy miért, annak több oka is van.

 • Kedvezőbb ár: Ha még a várható roham előtt váltunk télire, akkor azt jellemzően kedvezőbb áron tehetjük. Ha a téli gumink profilmélysége már a biztonságosnak tartott 4 mm alatt van, új abroncsra van szükség, s ahhoz olcsóbban juthatunk hozzá ilyenkor, mint a későbbi tumultus idején.
 • Nagyobb választék: Ha még a roham előtt vásárolunk, biztosan fogunk találni számunkra megfelelő árkategóriában, méretben abroncsot. Mivel a gumiabroncs-gyártók a téli gumikat előre készítik, s mindig az előző időszak alapján becsléssel határozzák meg a darabszámot, a gyártás nem fedheti le tökéletesen a jövőben (valós) keresletet. Ezért aztán a sűrűbb időszakban előfordulhat, hogy egy-egy méretből teljesen kifogy a kereskedő. Olyan gyakorlatilag még egyetlen szezonban sem fordult elő, hogy ne alakult volna ki valamelyik szegmensben hiány.
 • Nincs tumultus: A korai cserében az is vonzó lehet, hogy könnyű számunkra alkalmas időpontot egyeztetni és nem kell várni a gumiszerviz túlterheltsége okán tapasztalható esetleges csúszások miatt.

Még tartja magát az álláspont, miszerint azért nem érdemes korábban téli gumira váltani, mert az melegben jobban kopik. Ez részben igaz is, de egy szeptember végi, október eleji cserével az esetleges melegebb idő okozta többletkopás szinte kimutathatatlan mértékű, tehát e miatt későbbre halasztani a cserét nem igazán érdemes.

Mi a helyzet a téli gumival a környező országokban?

Persze a téli gumira történő csere időpontjában meghatározó az is, ha külföldre utazunk, mert bizony jó néhány országban kötelező a téli abroncs időszakos használata, általában már november 1-jétől. Érdemes erre is odafigyelni és a cserét nem az utolsó pillanatra hagyni. Az alábbiakban környező országok téli gumival kapcsolatos szabályait vesszük sorra:

 • Ausztria: November 1-től április 15-ig kötelező legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata személyautókon.
 • Csehország: November 1-től március 31-ig kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téligumi.
 • Románia: November 1-től március 31-ig kötelező téli gumi használata személyautókon.
 • Horvátország: Télies körülmények között kötelező a téli gumi, bár elegendő a hajtott kerekeken, ez utóbbi megoldást egyébként nem ajánljuk.
 • Szlovénia: November 15. és március 15. között kötelező a téli gumi használata személyautókon.
 • Szlovákia: Téli gumi használata összefüggő hó és/vagy jégréteg esetén kötelező.

×

 

 

A weboldal cookie-kat használ. Az "OK" gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król az itt olvashat.